My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 31, 2011

Puyuh Goreng Serai Berlada



Salam..Alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan untuk menjejakkan kaki di bulan Ramadhan tahun ni..semoga kehadiran ramadhan kali ni lebih mendatangkan keberkatan dan kerahmatan dari Ilahi.

Puyuh??? Apa istimewanya puyuh ni...harga mahal tapi dagingnya bukannya banyak pun...nak kata sedap pun lebih kurang je ngan daging ayam tu..tapi aku suka sebab banyak tulang dari daging..hihi, sedap diratah begitu sahaja bila digoreng garing-garing. tapi kalau makan ngan nasi..leceh sket..tapi, boleh lah..

menu ni diadaptasi dari resipi mak mertuaku..kiranya resipi orang dulu-dulu lah ni. cuma kebiasaannya dia menggunakan ayam tapi aku tukarkan kepada puyuh.
jomlah..kita layan menu, penat wehh naip ari ni..



PUYUH GORENG SERAI BERLADA

4 ekor puyuh - dibelah 2 dan dilumurkan garam kunyit
2-3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
5-6 biji cili api (nak pedas lagi tambahkan cili)
2 batang serai
sedikit air
garam gula secukup rasa
minyak secukupnya

cara2nya
panaskan minyak, goreng puyuh tadi sehingga garing, ketepikan.
bawang putih, bwg merah dan cili api di kisar kasar...serai dititik
tumiskan bahan kisar tadi bersama2 serai sehingga naik bau, masukkan sedikit air. biarkan seketika dan masukkan puyuh yang digoreng tadi, bawang besar, garam dan gula. kacau balikkan sehingga sekata..hidangkan panas-panas

No comments:

Post a Comment

Post a Comment