My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 10, 2011

Char Kuetiaw



kuetiaw.. !!! memang berhantu nama ni bagi aku...sejak dari dulu lagi aku amat menggemarinya. mengimbau kenangan..aku mula kenal kuetiaw pada era 90an..time tu bila aku ke KL, my sis in law akan menggoreng kuetiaw dan tapau untuk aku bawa balik ke kg..hahaha, kelakarkan..punyalah jauh dari Kuala Lumpur ke Terengganu. Apa yang menariknya..kuetiaw ni sedap dimakan panas-panas dan disertakan udang atau apa-apa je seafood, xde seafood ayam pun boleh jugak..pastu ditabur dengan bawang goreng..keriuk2 rasanya. ditambah pulak dengan telur mata kerbau separuh masak...fuhhh, sedappp!!!


haaa...dah melalut ni. last week melilau ke dapur noorsha, terpandang udang bergelimpangan dalam kuetiaw goreng cukup menggoda aku untuk me'mark'kan dalam kepala otak..harus ke pasar, beli kuetiaw..

udang dah ada, tauge, sawi, dan segala macam sos..yang penting sekali kuetiaw..jom, kita ke dapur..masak

RESIPI CHAR KUE TEOW UDANG
Sumber: CNP dari http://noorsha.blogspot.com

BAHAN²
Sebungkus kue teaw- basuh n toskan
5 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
2sb sos cili
2sb sos tomato
2sb kicap manis
2sb kicap pekat
2 sb sos kue tiaw
1 cawan udang basah
sedikit sawi
sedikit daun kucai (tak letak pun)
sedikit taugeh
sedikit garam
gula
jika perlu 1 cawan air


care²
1.kisar bawang merah @ bawang besar, bawang putih dan cili kering.
2. panaskan minyak.tumis bahan² kisar
3. bile da garing, masukkan sos cili, sos tomato, kicap manis, kicap pekat dan sos kue tiow.
4. masukkan udang basah, masak hingga udang kemerah²han
5. masukkan air, perasakan dengan sket garam kalo kurang masin n gule kalo suke
6. masukkan kue teow, taugeh, daun kucai,& sawi.
7. kacau kejap, jgn lame sangat, nanti air kering... biar basah² sket... trus tutup api..
8. hidang serta merta....

p/s: kalo suke char kue tiaw yg itam pekat, tambahla sket kicap pekat tu k.... tp yg ni pun dah ok kalernya.. terpulang pade citerase k

No comments:

Post a Comment