My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 5, 2011

Muffin Pisang Coklat



semalam jalan2 kat rumah Izzah pencinta muffin, terpikat ngan MUFFIN PISANG INTI COKLAT..gebu dan menyelerakan. kat dapur aku pun ada sesikat pisang...try lah..

selongkar bahan..hmm, susu yilex...santan boleh kot!!! hehe..versi pendurhaka ler jwbnya.. jom layan resipi ni (tak sempat nak tulis panjang2, nak solat lak..)


(BEKAL NAK BAWA BLK BERA)

MUFFIN PISANG COKLAT

Bahan-bahanya
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
200 gm pisang yang ranum
1\2 cawan minyak masak
2 biji telur
1\3 cawan susu segar (gantikan dengan santan)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder
beberapa titik esen vanila
2 sudu besar serbuk coklat

Cara-caranya

1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.

3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu (santan) segar, masa ni jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.

4. Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin ( isikan 3/4 papercup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu 170darjah selama 18 ke 20 minit,sejukkan atas redai dan tabur sedikit dengan sugar powder. Sedia untuk dihidangkan. Sealmat Mencuba

No comments:

Post a Comment