My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 3, 2011

Delima oh delima..


ntah ngape ler..aku ni pantang tengok buah delima mesti nak beli. tapikan tiap kali dapat je buah delima tu isinya menghampakan..untuk pertama kalinya tahun 2006 my love bawak balik dari oversea buah delima yang mengancam jiwa..isinya yang manis, merah menyala dan besar-besar. puas hati memakannya..

last year,time preggy anak no4..aku teringatkan buah delima, meronta2 jiwa aku terkenangkannya..time tu pulak bkn musimnya. aduh..jenuh mencari, lastly..dapat jugak tp isinya hampeh..mcm makan biji je..pucat lesi kalernya. harga tak usah cerita ler..memang mahal

baru-baru ni, memandangkan mak ngan wan nak g oversea tempat my love beli delima dulu..aku pun mengirimkan pesanan..tolong belikan buah delima (tak sempat pulak nak khabarkan details..)balik2 tu dia..RM20 sekilo, haa..amik kau!!! isi merah tu...tapi, alangkah sedihnya..isinya pun pucat lesi..nasib baik isinya manis..boleh ler..

tak puas hati lagi..time round2 shopping mall, aku terpandang lagi buah ni, tengok pada kulit tu merah cantik je..isinya pun merah gak kot!!! nengok harga sebijik leh dapat sekilo buah salak..aduhh, bercinta aku memikirkan..beli ke tak? alih2..ku bayar jelah..isinya cantik walaupun isinya taklah setebal mana..rasanya kira ok jelah...
kat manalah agaknya aku boleh dapat delima yang menepati pilihan hatiku...


takpelah dik ya..kita makan jelah buah ni.. (adik: anak aku yang no 4, pun minat buah delima..agaknya sebab masa ngandungkan dia hajat x kesampaian.. :))


(INFO NI AKU COPY DARI INTERNET - SCRIBD)



KHASIAT MAKANAN SEJUTA KHASIAT DELIMA Jus Delima Sangat Enak Diminum Buahnya bulat hampir sebesar limau. Berkulit keras, merah, kecokelatan atau
agak ungu. Isibuahnya terdiri dari butiran-butiran merah seperti kristal. Rasanya
manis-manis segar.
Delima (punica granatum) adalah tanaman buah-buahan yang berasal dari Iran. Namun ia sudah tersebar di daerah Mediteranian. Kebelakangan ini juga sudah mudah ditemui di Asia Tenggara dan RRC bagian selatan. Tanaman ini mudah

tumbuh di hampir semua iklim, namun suburdi dataran rendah sampai
ketinggian 1.000 m dari paras laut. Walaupun tak terlalu memilih, tapide lim a
boleh tumbuh subur di tanah gembur kering.
Terdapat tiga jenisde lim a, yaitude lim a putih,de lim a merah dande lim a ungu. Namun yang paling dikenal sebagai ubat adalahde lim a merah. Sejak dulu, delima memang sudah dimanfaatkan sebagai makanan yang kadang kadang diolah menjadi minuman segar. Tak jarang pula diolah menjadi ubat penyembuh pelbagai penyakit. Seluruh bahagian tumbuhande lim a ini boleh dimanfaatkan sebagai ubat. Mulai dari kulit kayu, kulit akar, kulit buah, daun, biji dan bunganya. Untuk penggunaan kulit akar, biasanya dikeringkan dahulu. Sementara pengolahan kulit buah boleh digunakan secara segar atau setelah dikeringkan. Khasiat delima ini memang luar biasa banyaknya. Kulit buah digunakan untuk pengubatan sakit perut kerana cacingan, buang air besar mengandung darah
dan lendir (disentri), diarea kronis, perdarahan seperti buasir berdarah, muntah
darah, batuk darah, perdarahan rahim, perdarahan rektum, prolaps rektum,
radang tenggorok, radang telinga, keputihan (leukorea) dan nyeri lambung.
Kulit akar dan kulit kayu digunakan untuk cacingan, terutama cacing pita
(taeniasis), batuk, diarea. Bunga digunakan untuk penyembuhan radang gusi,
perdarahan dan bronkhitis.
Buahnya boleh juga dimanfaatkan suntuk menurun berat badan, cacingan,
sariawan, tenggorokan sakit, suara parau, tekanan darah tinggi , sering kencing,
rematik (artritis), perut kembung. Biji-bijinya juga dipakai sebagai ubat penurun
demam, batuk, keracunan dan cacingan.
Berdasarkan penelitian, kulit akarnya yang banyak menyimpan senyawa-
senyawa alkaloid, antara lain pelletierin. Senyawa ini berguna untuk pengubatan
cacingan. Sementara tumbukan buah atau seduhannya berguna untuk
menghentikan cirit birit atau disentri. Air rebusan bunganya boleh dijadikan
alternatif pereda sakit gigi.
Selain alkaloid, dalam kulit akar, kulit batang dan buah, terkandung zat
penyamak. Zat ini berkhasiat untuk mengecilkan puri-puri, antiseptik dan
hemostatik yang baik untuk keputihan.
Jus buahde lim a pula dipercayai mampu mengurangkan penyakit jantung dan penumpukan lemak. Percubaan sudah dilakukan pada tikus-tikus lab. Selain itu, delima mengandung antioksidan yang luar biasa tinggi. Kerana itu, ia juga boleh dimanfaatkan untuk menangkis serangan radikal bebas. Segelas jus buahde lim a mengandung asam citric, asam malat, glukosa,

fruktosa, maltosa, vitamin A dan C, mineral (kalsium, fosforus, zat besi,
magnesium, natrium dan kalium) dan tanin. Manfaat lain, kerana kandungan
alkaloid pelletierine sangat toksik dan menyebabkan kelumpuhan cacing pita,
cacing gelang dan cacing kremi. Kulit buah dan kulit kayu juga astringen kuat
sehingga digunakan untuk pengubatan diarea.
Membuat jusde lim a sangat mudah. Tinggal belah dan ambil bahagian biji yang
dibungkus daging berselaput. Masukkan isi buah dan biji ini ke dalam juicer atau
alat pembuat jus. Setelah itu tapis dan jusde lim a segar siap diminum. Satu
buahde lim a ukuran sedang boleh menghasilkan setengah gelas jus.
Seandainya Anda ingin menyimpan jus untuk pemakaian jangka panjang, boleh disimpan dengan proses tertentu. Caranya, jus dibekukan dan disimpan dalam wadah kedap udara. Jus boleh disimpan di dalam peti ais dan boleh bertahan sampai beberapa minggu

No comments:

Post a Comment