My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 10, 2011

Rendang Kerang





Assalamualaikum...

tup tap tup tap...kita dah menjengah ke minggu ke 2 berada di bulan mulia Ramadhan..sekejap je masa berlalu. sebagai insan dapur..hari2 dok memikir, menu apa nak dihidangkan untuk berbuka dan bersahur..

plan ke pasar semalam nak beli ayam, kebetulan pula terpandang kerang..teringat tentang posting kat dapur kawan2 blogger tentang rendang kerang..ada idea!!! 2 kilo kerang setelah dikopek..alahai dapat ler sebanyak ni...



resipi ni aku skodeng kat dapur CMG dan juga kat Resipi.net..namun, perjalanan memasak rendang ni tak mengikut sebagaimana resipi asal..ada ubahsuai sana sini..tak pelah, hampir2 sama macam masak rendang biasa, mencari kesesuaian sendiri..



jom..kita jengah dapur kecik aku...

RENDANG KERANG

300gm isi kerang
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
2 batang serai
5-10 biji cili api
3-4 sudu besar cili kisar
200 ml santan pekat
1 sudu besar kerisik
2-3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
garam
gula
sedikit minyak untuk menumis


Cara2nya
kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, serai dan cili api sehingga lumat. panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau, masukkan cili kisar dan kacaukan sehingga pecah minyak. masukkan santan..kacaukan seketika. masukkan kerang, garam, gula dan daun limau purut. biarkan sehingga kering sambil dikacau sekejap2. sedia untuk dihidangkan bersama nasi ataupun ketupat.

No comments:

Post a Comment