My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 17, 2011

Sup Ikan Merah


Berada di pantai timur ni..memang kaya dengan spesis ikan segar. sekali sekala dapat ikan merah, fuhh...sedapnya dibuat sup dan hirup panas-panas. daging ikan yang lemak-lemak lembut tu...amat menepati selera. tapi nak makan selalu...memang tak dapat ler, ikan ni punya ler mahal...

berkunjung ke LKIM tempohari..tertarik dengan ikan merah yang pelbagai saiz, pilih-pilih akhirnya sangkut ler dengan ikan merah yang seberat 600g, dan percaya tak..harganya cuma RM10 sahaja, ikan segar yang baru naik dari bot...jom la kita tengok resipi kali ni..

SUP IKAN MERAH
300 gm ikan merah
3 - 4 biji bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - titikkan
1 biji tomato - belah 4
2 batang kulit kayu manis
1 biji buah keras
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar lada hitam
2-3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1-2 helai daun bay
1-2 sudu besar minyak masak
garam
daun sup dan bawang goreng untuk hiasan

cara2:
tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, buah keras, buah pelaga, jintan manis, bunga cencgkih dan daun bay. masukkan air dan tunggu sampai mendidih. masukkan ikan dan tomato..biarkan 10 minit. letakkan garam secukup rasa. sedia untuk dihidang bersama-sama dengan hirisan daun sup dan bawang goreng

No comments:

Post a Comment