My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 29, 2011

Soto Ayam


malam tadi, tengah mengemas gobok2 kat dapur...terpandang bungkusan ketupat nasi adabi, hmmm..sedap ni kalau masak untuk sarapan pagi esok..mulalah pasang angan2 untuk merebus ketupat tu. kacang goreng dah ada kat dalam esbok..leh buat kuah kacang. alih2 si kecik meragam...huhu, lastnya pagi tadi bekfes ngan roti sapu jem nenas.

apa aku nak buat ngan ketupat ni ya..melilau otak aku memikirkannya, akhirnya...soto ayam!!! yesss..lama dah tak makan sup ni..elok jugak. dalam esbok cuma ada ikan je..aduhhh, malasnya nak ke pasar...cari mood dulu..

selongkar dapur..cari rempah2, ok..cukup bahan untuk soto ni..oklah, projek jalan..ayam jap lg ler g pasar. sementara menunggu waktu aku merebus ketupat, sambil2 tu rebus kentang untuk begedil..blend cili untuk kicap..semuanya dah ready, tggu ayam je...

jom kita layan resipi Diana dari myresipi.com. namun macam biasa...aku ni bab meng'edit', hehehe...

SOTO AYAM (12 orang)

6 bungkus longong ADABI yang telah dimasak
2 ekor ayam, dibelah empat
3 - 4 liter air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan serbuk ketumbar - aku x letak, xde stok
2 sudu teh serbuk jintan halus - ganti ngan rempah kurma
2 sudu teh serbuk lada putih - x letak pun
3 batang serai, dititik
lengkuas sebesar ibu jari, dititik - yg ni pun x letak juga
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
garam secukup rasa
1 cawan minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Bahan untuk sambal kicap
5 biji cili merah
20 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap lemak manis

- kisar semua bahan, sedia untuk dihidangkan

Bahan hiasan
bergedil
tauge yang telah dicelur
daun sup, dipotong halus
bawang goreng
sambal kicap
ayam yang telah disiat-siat

Cara-cara
- Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkuas yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak. Keluarkan ayam, siat-siaatkan..tulang2 dimasukkan semula ke dalam sup tadi. Hidangkan bersama dengan bergedil dan sambal kicap. Hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng


Bergedil sempoi...
kentang - direbus n blend halus
daun sup - di hiris halus
karot - di racik2
bawang besar - potong halus
cili merah - potong halus
ayam - rebus dan di cincang halus
sebiji telur
sedikit garam
tepung jagung dan tepung gandum - untuk memekatkannya

- semua bahan dicampur, gaul sebati dan letakkan dalam peti sejuk 15minit. panaskan minyak dan goreng seperti menggoreng cekodok...


No comments:

Post a Comment