My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 13, 2011

NASI ARAB aka NASI DAGING



salam...ni bukannya resipi aku hari ni..hehe, biasalah n3 tertangguh..masak,snap n simpan, ada masa..upload. dah lama teringin nak memasak nasi ni tapi almaklumlah..nak kena cari semangat yang betul2 kental untuk membuatnya, bukannya sebab susah tapi nak menyediakan bahan yg betul2 cukup tu yang perit sikit..

ni adalah first time aku masak nasi ni, bila tengok kekawan masak nampak cantik je, dah tu macam sedap sangat...tapi memang sedap pun!!! jom kita layan resipi yang aku cilok dari MyResipi.com..tqvm

NASI DAGING

1 kg beras basmati - basuh dan toskan
1/2 kg daging
1 pkt rempah bunjut adabi
1 sb rempah kurma
(3 bahan ni direbus bersama sedikit garam sampai empuk)
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1/2 cawan tomato sup (aku guna sauce tomato de monte je)
1 cwn susu cair
mentega/minyak sapi
sedikit garam

Caranya:
tumiskan halia yg ditumbuk halus bersama dengan kulit kayu manis dan buah pelaga sampai naik bau. masukkan beras dan kacau sekejap. selepas tu masukkan air rebusan daging tadi secukupnya (anggaran 1 cawan beras, 1 cawan air), biarkan seketika..bila beras dah kembang masukkan tomato dan susu cair..kacaukan, tutup periuk dan biarkan masak

p/s: sedap dimakan bersama air asam, kuah dalca dan acar timun...

No comments:

Post a Comment