My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 20, 2011

Amboonn



kuih ni satu ketika dulu amatlah aku suka sebab kalernya yg kalerful..hingga kini pun aku menyukainya sbb ianya mudah utk disediakan..lg pun anak2 aku suka mkn ni..

alkisahnya semalamkan hari bapa..so aku xde buat apa2 pun utk celebratenya, lgpun si bapa kat umah ni xde..org bercuti dia berkursus,dah tugas..apa nak buat!!!! plan nak buat semalam tp di sbbkanpenyakit 'M' datang melanda...maka kejadian ambon ni berlaku hari ni..so kita layanzzz resipi..

AMBON

Loyang 8"
4 biji telur
100 gm tepung halus
2 st baking powder
110gm gula halus
2 st ovallette
40 ml susu segar
40 ml minyak masak
2 st esen ros
pewarna

caranya:
panaskan pengukus
pukul telur dan gula bersama ovalette sehingga kembang gebu. masukkan tepung yang diayak bersama baking powder, pukul lagi
masukkan minyak masak, susu dan kacau sebati, masukkan esen dan pewarna..kacau
sapu loyang dengan minyak,letakkan dalam acuan dan kukus selama 30 minit.
sesuai untuk minum petang

No comments:

Post a Comment