My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, June 28, 2011

Donut




aku ni memang tabik spring ngan tuan punya resipi ni...selama ni dah berpuluh resipi donut aku try tp donut aku tak pernah menjadi. heran..ngape tgk gambar yang dorang tempek tu cantik je..agaknya aku ni tak pandai menguli kot. dorang kata..membuat donut ni kena main ngan tepung bknnya mcm menguli roti..huhu, macam-macam..aku sendiri pun tak tau macamana main ngan tepung tu..

ni kali kedua aku try resipi ni..alhamdulillah, gembira tak terkata..donut aku kembang semangkuk, gebusss n sedappp..masa nak menggoreng donut..pastikan minyak betul-betul panas n gunakan api yang slow je. semasa menggoreng tu..balik-balikkan sehingga warna kuning keemasan...

jom kita mendonut..resipi di kutip dari blog Azlita, tqvm. Minta izin nak cnp..

Donut Ball (resipi asal: DayangJack)

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (-/+)
gula saduran
**(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.


No comments:

Post a Comment