My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, April 3, 2012

Bihun Goreng Singapura


Setiap hari duk masak...pening dah kepala ni nak memikir apa nak makan utk sarapan, tengahari, petang dan malam...asyik fikir pasal makan je..agak2nya kalau puasa? tapi...fikir jugak..apa nak masak untuk berbuka puasa...isshhh, itulah keje org dapur ni.

Dalam fikir2 tu..my sis bercerita tentang jamuan potluck kat opisnya, hmm...ok gak skali skala makan menu oversea..hehehe. Jom layan...

Bahan:
Sebungkus bihun (rendam hingga lembut dan toskan)
100 gm isi ayam (hiris nipis)
200 gm udang segar (buangkan kulit - tak letak pun)
200 gm tauge - tak letak
1 batang karot (sagat halus)
2-3 keping tauhu - potong dadu dan goreng garing)
2 sb lada hitam - tumbuk halus
4 ulas bawang putih - tumbuk pecah2 je
2 sudu makan cuka / air limau nipis
garam
gula
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air
daun sup/daun bawang - racik untuk hiasan
bawang goreng - hiasan

Caranya:
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan lada hitam sehingga wangi. Masukkan isi ayam dan udang, kacau rata. Masukkan sedikit air,karot, garam dan gula..kacau dan masukkan bihun. Kaup balikkan sehingga sebati. Masukkan cuka dan teruskan mengacau..bila nampak bihun lembut masukkan tauge dan tauhu..gaul rata, Hidangkan dengan taburan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Nak sedap lagi makan dengan sos kicap (cili api ditumbuk hancur, kicap dan perahan asam limau). Selamat mencuba...sesuai untuk sarapan/minum petang.


kan panas-panas

No comments:

Post a Comment