My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, August 21, 2011

Lemak Kuning Labu




setelah jenuh memikirkan juadah untuk berbuka kali ni, aku terpandang labu...hmm, dah lama tak masak sayur lemak..boleh ler...sedap juga sesekali makan bersama dengan sambal tumis. cara penyediaannya pun simple je..sekejap je blh siap ni..layan


LEMAK KUNING LABU
1 biji labu
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
6 biji cili api - kalau nak pedas boleh tambah
2 inci kunyit
500 ml santan
garam, gula


cara2nya;
labu dikupas kulitnya dan dipotong kecil, ketepikan. bawang merah, bawang putih, bawang besar, serai, cili api dan kunyit dikisar sehingga lumat. letakkan labu tadi kedalam periuk dan gaulkan bersama dengan bahan kisar tadi..masukkan santan dan masak sehingga labu masak. letakkan garam dan gula sebagai perasa. sentiasa kacau di atas api perlahan untuk mengelakkan 'pecah minyak'. biarkan seketika dan padamkan api setelah labu empuk. sedap dimakan dengan sambal tumis...dan nasi panas.

Puding Roti



hari ni kita dah berada pada tanggal 22 ramadhan...tak lama lagi bulan yang mulia ni akan meninggalkan kita..entah berkesempatan atau tidak untuk kita bertemu ramadhan kembali di tahun hadapan.

entri kali ni aku nak tayang mengenai puding roti..sejenis puding yang senang dan sedap. kalau ada roti2 yang bakal expired tu..boleh ler buat puding ni... dapat mengelakkan pembaziran.




PUDING ROTI
8 - 10 keping roti
1000 ml susu segar / santan
2 biji telur
1/2 cawan gula
2 sudu kecil esen vanila / esen pandan
pewarna hijau
kismis untuk hiasan (boleh juga digunakan hirisan kurma)

caranya:
Roti di siat-siat dan diletakkan dalam loyang, semua bahan lain di blend sehingga sebati..tuangkan kedalam loyang berisi roti tadi..taburkan kismis dan kukus 40 minit atau sehingga masak. sejukkan sebelum dipotong...

Wednesday, August 17, 2011

Barli Ais



cuaca sekarang ni teramat ler panas...minum air barli ais best ni!!! boleh menyejukkan badan... oppss, sabar..belum masuk waktu maghrib lagi..tunggu waktu berbuka tau!!

aahhh...sedapnya

AIR BARLI
100gm barli
air secukupnya
daun pandan
150gm halwa kundur



rebus barli bersama dengan daun pandan sehingga kembang dan lembut...tambah air sekiranya nampak air berkurangan. setelah itu masukkan halwa kundur dan biarkan seketika. boleh dinikmati suam ataupun sejuk...

Muffin Chocolate...i like...




ni ler kegemaran anak-anak dan juga kegemaran aku...sepanjang bulan puasa ni dah dua kali aku membaking muffin ni..senang dan juga sedap, terasa nikmat coklatnya..lembut dan moist..

terpikat ngan muffin ni yang ditayangkan kat dapur Masam Manis..mengajak aku untuk mencuba..dan hasilnya amat memuaskan. betul ler kata kak ita, nak makan muffin yang sedap jenguk ler dapur Izzah, sure puashati..



penghargaan buat Izzah dan kak Azlita...tak lupa juga buat Mak Lang..terima kasih bebanyak dengan resipi ni..minta izin untuk tayang kat sini pulak ya..



MUFFIN COKLAT
by: Mak Lang Azie

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

Bahan B
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair atau susu segar
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick

Bahan C
3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

Tuesday, August 16, 2011

Dragon Smoothies



sapa tak kenal buah dragon..sejenis buah yang unik..isinya ada yang berwarna ungu dan ada juga yang warna putih. tapi kebiasaannya yang warna ungu ni lebih manis berbanding yang putih. enak dimakan begitu saja ataupun di blend menjadi jus..seperti yang aku tayang kat sini. oklah...tak moo cakap banyak...idea tarak mari ler petang-petang ni...hehehe

DRAGON SMOOTHIES
1 biji buah dragon
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
ais kiub secukupnya

- blend semua bahan di atas dan sedia untuk dihidangkan...

Monday, August 15, 2011

Bawal 3 Rasa




sepanjang bulan puasa ni..lauk ala-ala camni je yang menjadi pembuka selera..dengan aroma daun limau purut, rasa masam manis dan sedikit pedas.

ikan bawal ni beli kat LKIM, RM16 sekilo...besar gak, so aku masak separuh sahaja memandangkan size hidangan aku adalah untuk 2 orang sahaja. jom kita layan resipi..

BAWAL 3 RASA
bahan2
300gm ikan bawal hitam
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sayur campur untuk hiasan
gula
garam
kunyit
sedikit air
daun limau purut
minyak untuk menggoreng

cara2:
ikan dibersihkan dan dilumurkan garam kunyit. panaskan minyak,goreng sehingga garing. bawang putih, bawang merah ditumbuk halus. tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan cili kisar. kacau sehingga cili masak ataupun pecah minyak. masukkan sos cili, tomato dan sos tiram bersama sedikit air. letakkan sedikit garam dan gula.kacau seketika dan masukkan sayur campur dan daun limau purut. masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat.kacau lagi, tuangkan atas ikan dan sedia untuk dihidangkan

Serawa Pulut Durian




ni nama glamer..nama lain pengat durian ler. sekarang ni bulan puasa..durian pula melambak..nak makan begitu saja hmmm..tak de masa, malam2 lepas berbuka dah kenyang..alternatif lain, buat pengat..sesuai dimakan waktu berbuka..

sumber resipi ni aku amik dari blog DTS sebab dulu2 aku masak main campak-campak dan agak-agak aje...bila nak tayang sini terpaksalah aku ikut sukatan yang CMG buat tu..terima kasih che mat tapi maaf ya, ada sedikit pengubahsuaian...

BAHAN KUAH SERAWA :
1 biji durian, keluarkan isinya
700 ml santan
500 ml air
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN PULUT :-)
500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK PULUT :- Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak.

UNTUK KUAH SERAWA :- Dalam periuk, satukan santan, gula merah, durian dan jerang atas api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Matikan api.

UNTUK PULUT SERAWA :- Senduk pulut secukupnya ke dalam bekas sesuai, tuang kuah ikut banyak mana yang anda inginkan, boleh dimakan. Kuah ini juga sesuai dimakan bersama roti, lempeng dan juga serabai...

Wednesday, August 10, 2011

Karot Susu




dah lama tak minum jus karot ni...dulu2 tiap kali ke kedai makan nilah salah satu minuman kegemaran aku. cuaca yang panas terik di siang hari sepanjang menjalani ibadat puasa ni, enak juga berbuka dengan jus karot.

jom layan...aku kehabisan idealah nak menulis sebagaimana buntunya otak aku memikirkan menu juadah setiap hari.

KAROT SUSU

2 batang karot sederhana besar
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan air
ketulan ais

caranya:
semua bahan diatas dimasukkan dalam pengisar dan kisar sehingga halus..tuangkan dalam gelas, tambahkan ketulan ais dan sedia untuk dinikmati

Rendang Kerang





Assalamualaikum...

tup tap tup tap...kita dah menjengah ke minggu ke 2 berada di bulan mulia Ramadhan..sekejap je masa berlalu. sebagai insan dapur..hari2 dok memikir, menu apa nak dihidangkan untuk berbuka dan bersahur..

plan ke pasar semalam nak beli ayam, kebetulan pula terpandang kerang..teringat tentang posting kat dapur kawan2 blogger tentang rendang kerang..ada idea!!! 2 kilo kerang setelah dikopek..alahai dapat ler sebanyak ni...



resipi ni aku skodeng kat dapur CMG dan juga kat Resipi.net..namun, perjalanan memasak rendang ni tak mengikut sebagaimana resipi asal..ada ubahsuai sana sini..tak pelah, hampir2 sama macam masak rendang biasa, mencari kesesuaian sendiri..



jom..kita jengah dapur kecik aku...

RENDANG KERANG

300gm isi kerang
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
2 batang serai
5-10 biji cili api
3-4 sudu besar cili kisar
200 ml santan pekat
1 sudu besar kerisik
2-3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
garam
gula
sedikit minyak untuk menumis


Cara2nya
kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, serai dan cili api sehingga lumat. panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau, masukkan cili kisar dan kacaukan sehingga pecah minyak. masukkan santan..kacaukan seketika. masukkan kerang, garam, gula dan daun limau purut. biarkan sehingga kering sambil dikacau sekejap2. sedia untuk dihidangkan bersama nasi ataupun ketupat.