My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, August 21, 2011

Lemak Kuning Labu




setelah jenuh memikirkan juadah untuk berbuka kali ni, aku terpandang labu...hmm, dah lama tak masak sayur lemak..boleh ler...sedap juga sesekali makan bersama dengan sambal tumis. cara penyediaannya pun simple je..sekejap je blh siap ni..layan


LEMAK KUNING LABU
1 biji labu
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
6 biji cili api - kalau nak pedas boleh tambah
2 inci kunyit
500 ml santan
garam, gula


cara2nya;
labu dikupas kulitnya dan dipotong kecil, ketepikan. bawang merah, bawang putih, bawang besar, serai, cili api dan kunyit dikisar sehingga lumat. letakkan labu tadi kedalam periuk dan gaulkan bersama dengan bahan kisar tadi..masukkan santan dan masak sehingga labu masak. letakkan garam dan gula sebagai perasa. sentiasa kacau di atas api perlahan untuk mengelakkan 'pecah minyak'. biarkan seketika dan padamkan api setelah labu empuk. sedap dimakan dengan sambal tumis...dan nasi panas.

No comments:

Post a Comment