My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 30, 2011

PENGAT PISANG


hmmm..panas2 ni, kalau ada pengat pisang...sedapnya.bukan semua jenis pisang boleh dibuat pengat, yang boleh digoreng tu boleh ler dibuat pengat. kebiasaannya pisang nangka, pisang tanduk, pisang nipah dan entah apa2 lagi nama pisang. versi kali ni..aku gunakan pisang nangka.


PENGAT PISANG

4-5 biji pisang nangka, buang kulit dan potong mengikut size yang dikehendaki
3-4 cawan santan
1 keping gula melaka
1 cawan air
segenggam biji sagu (basuh dan rendam sekejap)
gula secukup rasa
secubit garam
daun pandan

pisang yang telah dipotong tadi di rebus dengan segelas air. masukkan santan,gula melaka dan gula, garam serta biji sagu tadi. kacau sentiasa untuk mengelakkan santan berketul. setelah mendidih letakkan daun pandan, kacau seketika dan padamkan api. sedia untuk dihidang bersama minum petang

No comments:

Post a Comment