My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 22, 2011

Ketayap Serunding

Salam...
Malam tadi menonton rancangan MasterChef kat saluran astro...antara cabaran dorang adalah membuat kuih ketayap...hmm, lama dah tak makan kuih ni..tapi kelapa takde nak buat inti..camne ya???
Takpe...kali ni kita buat kelainan..ketayap serunding..(petang semalam dok godek serunding ikan seharian)

Resipi ni senang je...ala2 lempeng je, makan time hujan-hujan gini best gak..

KUIH KETAYAP
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan
1 biji telur
secubit garam
pewarna

caranya:
tepung, santan, telur dan garam diadun sebati - guna whisk je, tapiskan dan letakkan pewarna...sendukkan ke atas kuali yang telah dilengserkan minyak dan ratakan sehingga membentuk kepingan yang nipis. Biarkan seketika sehingga bahagian atasnya nampak licin dan tepinya dah tak melekat boleh diangkat. Ulangkan langkah ini sehingga habis adunan. Letakkan inti dan gulungkan.

No comments:

Post a Comment