My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 22, 2011

Asam Pedas Ikan Kembung



 Assalamualaikum...setelah sekian lama bercuti, hari ni pertama kalinya nak tayang resipi...takpe lah ya, ni resipi menu pondok-pondok je...taklah seglamer asam pedas CMG tu...lagipun aku ni bukannya terror sangat masak asam pedas, sekali sebulan pun payah nak jumpa..sekadar kebetulan je ni.. Resipi ni pun bukannya aku belajar khusus..cuma tanya-tanya mulut je tapi as long ianya ada rasa macam asam pedas kira bolehlah masuk list pondok-pondok :)

 ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
 4 ekor ikan kembung - size sederhana
2 ulas bawang putih (kisar) 5 ulas bawang merah (kisar)
7 sudu makan cili kering yg dikisar
2cm halia (kisar) seikat daun kesum bunga kantan (tak letak - stok abis)
 1 biji buah tomato, lebih pun takpe
1 mangkuk air asam jawa air secukupnya minyak untuk menumis
garam, gula secukup rasa belacan(kalau suka)

 Caranya: Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau, letakkan cili kisar dan kacau sehingga naik minyak, masukkan pula air asam jawa dan air. Biarkan seketika dan masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan dan buah tomato...tunggu hingga mendidih, letakkan perasa dan renihkan hingga naik minyak dan pekat sedikit..boleh tutup api dan hidangkan. Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment