My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 24, 2011

Sago Bersantan..lemak2 manis


Sagoo..memang kegemaran aku..entah apa berhantunya sagu ni. Letak dalam peti ais dan makan sejuk-sejuk...aduhhh, sedapnya!!!

Jomlah kita layan resipi mudah ni...

Sago Bersantan
1 cawan sago
3 cawan air
pewarna

- sago dibasuh dan rendam sekejap,didihkan air dan masukkan sago dan pewarna, kacau sehingga sago masak dan pekat. sejukkan.

Kuah Santan
2 cawan santan
6 sudu makan gula
1 sudu teh halba
sedikit garam
daun pandan
sedikit tepung beras( untuk pekatkan  kuah)

- semua bahan dicampur, gaul sebati. masakkan atas api  sederhana..sentiasa kacaukan untuk elakkan dari berketul sehingga kuah mendidih. sendukkan sago yang dimasak tadi menggunakan sudu ke dalam kuah..sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment