My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 12, 2012

KERABU JANTUNG PISANG


Assalam...kenal jantung pisang? Ala..kalau tengok kat pokok pisang yg berbuah tu, pd hujung tandan biasanya ada jantung pisang (kalau tuannya dah potong xde lah ye!!!) Jantung pisang ni sedap di masak lemak cili api, masak tempoyak ataupun leh juga buat kerabu. Tapi..bukan semua jenis jantung pisang boleh dimakan..silap haribulan, ada yg pahit, ni mak yg cakap..katanya pisang nangka dan pisang berangan tak sesuai diambil jantungnya..pahit. Nak senang..beli jelah jantung pisang tu kat pasar...



Kali ni akak nak masak kerabu jantung pisang...ni ikut resipi mak yg telah diubahsuai mengikut kesesuaian. Jom kita ke proses seterusnya. Kebiasaannya..bila kita beli jantung pisang ni, koyakkan beberapa lapis helaian jantung tu biar tinggal yg muda je..lapisan luar tu keras. Belah dua mcm gambar kat atas ni dan potong nipis2...pastu celur sekejap lebih kurang 15min dan toskan.

Jom tengok bahan-bahan yg perlu disediakan:

1 biji jantung pisang
1 batang serai
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit lada hitam
3-5 biji cili padi (nak pedas boleh tambah)
1/2 ulas bawang besar - di hiris nipis
1 ekor ikan kembung (rebus dan ambik isinya)
2 sudu makan kelapa goreng dan ditumbuk halus
3 sudu makan santan pekat
1 biji limau nipis - ambik jusnya
garam gula secukup rasa


Cara-caranya:
Jantung pisang dihiris nipis dan direbus seketika, toskan. Tumbuk serai, lada hitam, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat. Masukkan isi ikan yg telah direbus tadi dan tumbuk. Gaulkan rencah yg telah ditumbuk, kelapa goreng, cili yg telah dipotong juga bawang besar yg dihiris nipis bersama jantung pisang tadi. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula. Perah air limau nipis dan sedia untuk dihidangkan.


2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. *Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*

    Sy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
    Hubungi utk order & pertnyaan:
    *En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*

    ReplyDelete