My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 12, 2012

SAMBAL BELACAN

Assalamualaikum...hmmm, unik betul entri kali ni, setelah sekian lama meninggalkan dunia blog ni, kali ni akak kembali ...dengan sebuah entri yg pedas menyengat...



Sebenarnya malas nak ulas panjang lebar, semua kenalkan dengan sambal belacan...sesuatu yg pedas tetapi amat sedap bila di makan bersama nasi panas, pekena pulak dengan ulam-ulaman..fuhhh, berasap!!!

Ok..ni resipi untuk orang2 bujang, anak2 dara yg belum tahu masak tu..boleh mencuba. Yang dah kahwin dan terror masak tu, pejam mata jelah ya...




BAHAN2:

10 biji cili padi
3 biji cili merah
1 inci belacan (nak letak lebih pun takpe)
1 biji limau nipis
1 biji tomato - potong dadu
garam, gula secukup rasa

Membuat sambal belacan ni, nak dapatkan hasil yg sedap...kena tumbuk dengan lesung batu. Tapi hati2...jaga mata anda!!!


So..semua bahan di atas ditumbuk sehingga lumat kecuali tomato dan limau nipis. Dah cukup lumat, masukkan tomato yg didadukan tadi tu dan tumbuk pecah2 sikit je, pastu perah air limau nipis...siap!!!

No comments:

Post a Comment