My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 27, 2012

KETUPAT SOTONG




Salam...pernah tak kalian makan ketupat sotong. Sejenis juadah yang agak istimewa di pantai timur. Walaupun aku ni berasal dari pantai timur namun aku tak pernah merasai kenikmatan ketupat sotong yang diperkatakan. Seingat aku..di zaman kanak-kanak, nenek pernah membuatnya dan disebabkan rasanya yang teramat manis menyebabkan aku tidak menggemarinya.

Setiap kali disebutkan ketupat sotong..maka aku akan membayangkan kemanisan yang teramat sangat dan itu akan menghilangkan seleraku untuk menikmati rasa sebenarnya.

Setelah kesekian lamanya, En Asben pula membayangkan untuk menikmati ketupat sotong..alamak!!! kantoi....nak atau tidak terpaksa aku memasaknya. Puas juga membelek kat laman internet, menerjah dapur-dapur yang terbuka pintunya..akhirnya berkenan dengan yang ni..resipi milik Mak Yong di laman my resipi, jom..kita pakat buat..sedap dan akhirnya aku pun terpikat. Saya copy n paste Mak Yong ya..tqvm.


Bahan-bahan ( 10 ekor )

  • 10 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • gula secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • 10 batang lidi- 3-4cm panjang

Cara-cara

  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  4. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  5. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.

No comments:

Post a Comment