My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, March 7, 2012

Daging Salai Masak Lemak Cili Api Bersama Rebung



Assalamualaikum... dah lama tak bersiaran, kebuntuan idea pulak nak mengetuk keyboard ni. Hari ni dah khamis, hari terakhir persekolahan..esok meriahlah rumah ni..anak2 tak bersekolah. Cadang nak balik kg hari ni tapi disebabkan kesihatan tak mengizinkan...demam, my hubby tangguhkan dulu sehingga ahad. Lagipun dia ada meeting ahad nnt...dapatlah aku rest kejap sehingga dah kebah demam...pening juga nak ngemas n packing kain baju walaupun cutinya untuk seketika.


Kali ni aku nak berkongsi resipi kegemaranku...masak lemak daging salai bersama rebung. Daging salai ni aku beli online dengan seorang kawan...RM30/pack, beratnya lbh kurang 500gm..bolehlah untuk dua kali masak. Rebung ni pula adik ipar bawa balik dari Ipoh...pucuk dicita ulam mendatang (betul ke ni???). Dah lengkap kombinasinya...jom kita masak.


Daging Salai Masak Lemak Cili Api Bersama Rebung...

Bahan2
200gm daging salai yang telah dihiris nipis
2 batang serai - dititik
6-8 biji cili api (nak pedas boleh tambah)
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1-2 keping asam gelugor/asam keping
1/2 inci kunyit hidup
sedikit garam
rebung - direbus seketika

Caranya:
tumbuk cili api bersama kunyit hidup sehingga lumat, masukkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi. masukkan santan dan air... kacau sebati...gunakan api sederhana dan sentiasa dikacau hingga mendidih. setelah itu masukkan asam gelugor, daging salai dan rebung. letakkan perasa. masak sehingga kuah pecah minyak, angkat dan sedia untuk dihidang bersama nasi. selamat mencuba.




No comments:

Post a Comment