My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, January 29, 2012

Agar Agar Santan

Salam...masa aku di zaman  persekolahan, agar-agar ni memang menjadi kegemaran...rasa lemak manis, lagi enak kalau disimpan sejuk... setelah sekian lama aku mulakan kembali memasak agar-agar ni, caranya tak lah susah sangat..macam agar-agar biasa je cuma ditambah santan dan telur je..

Uniknya agar-agar ni, ia akan membentuk 2 lapisan  dengan sendiri, takyah nak susun lapis-lapis..kita semak resipinya..


AGAR-AGAR SANTAN
1 pkt agar-agar (25gm)
1 cawan gula (ikut citarasa, kalau nak lebih manis..tambahkan gula)
5 cawan air
2 cawan santan
2 biji telur
1 helai daun pandan
pewarna

caranya:
Agar-agar dimasak dengan 5 cawan air sehingga hancur, masukkan daun pandan,pewarna dan gula..tapiskan. Santan dan telur dipukul sebati..masukkan dalam agar-agar tadi dan kacau sebati, biarkan mengelegak seketika. Tuang dalam acuan dan biarkan sejuk. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment