My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 28, 2012

LALA GORENG PEDAS

Assalamualaikum...

Semalam masak lala, fuhhh....sedapnya!!! Sebenarnya lala ni feveret akak..masa zaman bujang2 dulu, pantang nampak kat restoran, mesti beli.

macam kerang je...


Sejak pindah sini 2 tahun lepas, nilah pertama kali masak lala..nak tahu kenapa? Sebabnya lala di sini berbeza dengan lala yg biasa akak jumpa. Jenuh juga mencari kat pasar..tapi hanya itulah yg dinamakan lala di sini (tengok gambar kat sebelah ni)


Masa jalan2 kat Mydin petang semalam..ternampak lala, apalagi...la la la, rasa girang betul hati ini..tapi nak beli banyak2 bukannya boleh simpan lama...namun, berbahagia sangat2.



Jom kita tengok resipi LALA GORENG PEDAS ni...satu resipi yg simple tapi sedap sehingga menjilat jari.

Bahan2:
500gm lala
1 inci halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-6 biji cili padi
2 biji cili besar (nak letak cili giling pun takpe)
2 batang serai - diketuk
1 labu bawang besar - potong nipis
gula dan garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Caranya:
- lala direndam seketika untuk membuang kandungan pasir yg ada...bilas bersih
- tumbuk cili padi, cili besar, bawang merah, bawang putih dan halia sehingga lumat
- panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk tadi sehingga garing, masukkan serai dan bawang besar..biarkan seketika.
- letakkan garam dan gula secukup rasa, jika kering tambahkan sedikit air
- masukkan lala dan tutup kuali seketika (3-5 minit)
- jika cengkerangnya dah terbuka menandakan lala dah masak. kaup balikkan sehingga mesra @ sekata.
- hidangkan, sedap dimakan panas-panas






.

Thursday, December 13, 2012

Omelette Makaroni


Assalamualaikum...ni menu dinner malam tadi, resipi asalnya Omelette Spaghetti tapi telah diubahsuai. Boleh je nak gunakan apa2 pasta pun.. Resipi ni sesuai untuk kanak-kanak, orang dewasa pun boleh juga. Sedap di makan masa panas-panas.

Ok, kita tengok resipinya



Bahan2-
1 biji telur - pukul bersama sedikit garam
1/2 mangkuk makaroni yg telah direbus - kalau letak spaghetti kena cincang sederhana halus
1 batang kacang panjang - cincang halus
1/4 mangkuk karot yg dicincang halus
1 keping cheese dipotong kecik2 - apa2 brand pun xpe
sedikit minyak untuk menggoreng



Cara-caranya-
Pukul telur bersama garam sehingga kembang, masukkan makaroni dan sayuran yg dipotong tadi..gaul rata. Panaskan minyak, pasti betul-betul panas dan masukkan adunan tadi. Masak sehingga omelette tadi garing..macam goreng telur dadar tu. Angkat...dan time panas-panas tu taburkan cheese dan biarkan sekejap. Tada...dah siap!!!!

Wednesday, December 12, 2012

UDANG GORENG KUNYIT

Assalamualaikum...dah masak untuk hari ini? Akak macam biasa..masak yang simple-simple je, orang bizi macam akak ni masak campak2 je..so resipi yg akak tayang ni memang sesuai untuk adik2 bujang dan baru belajar masak..hehehe.


Kali ni kita akan masak udang goreng kunyit je...cukup mudah, tapi sedap tau!!! Jom tinjau bahan2

BAHAN2
10 ekor udang sederhana besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi
1 biji cili merah - hiasan
1 ulas bawang besar - potong nipis
1 sudu makan sos tiram
daun bawang - hiasan
garam, gula
sedikit kunyit
minyak untuk menggoreng

Caranya:
Udang dibersihkan dan gaul dengan sedikit garam dan kunyit, ketepikan. Bawang putih dan cili padi ditumbuk kasar dan tumiskan dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Masukkan bawang besar dan biarkan seketika. Masukkan udang tadi dan goreng sehingga masak. Masukkan sos tiram dan kacau. Perasakan secukupnya dengan garam dan gula. Masukkan cili merah dan daun bawang yg telah dipotong..sedia untuk dimakan bersama nasi panas.

KERABU JANTUNG PISANG


Assalam...kenal jantung pisang? Ala..kalau tengok kat pokok pisang yg berbuah tu, pd hujung tandan biasanya ada jantung pisang (kalau tuannya dah potong xde lah ye!!!) Jantung pisang ni sedap di masak lemak cili api, masak tempoyak ataupun leh juga buat kerabu. Tapi..bukan semua jenis jantung pisang boleh dimakan..silap haribulan, ada yg pahit, ni mak yg cakap..katanya pisang nangka dan pisang berangan tak sesuai diambil jantungnya..pahit. Nak senang..beli jelah jantung pisang tu kat pasar...



Kali ni akak nak masak kerabu jantung pisang...ni ikut resipi mak yg telah diubahsuai mengikut kesesuaian. Jom kita ke proses seterusnya. Kebiasaannya..bila kita beli jantung pisang ni, koyakkan beberapa lapis helaian jantung tu biar tinggal yg muda je..lapisan luar tu keras. Belah dua mcm gambar kat atas ni dan potong nipis2...pastu celur sekejap lebih kurang 15min dan toskan.

Jom tengok bahan-bahan yg perlu disediakan:

1 biji jantung pisang
1 batang serai
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit lada hitam
3-5 biji cili padi (nak pedas boleh tambah)
1/2 ulas bawang besar - di hiris nipis
1 ekor ikan kembung (rebus dan ambik isinya)
2 sudu makan kelapa goreng dan ditumbuk halus
3 sudu makan santan pekat
1 biji limau nipis - ambik jusnya
garam gula secukup rasa


Cara-caranya:
Jantung pisang dihiris nipis dan direbus seketika, toskan. Tumbuk serai, lada hitam, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat. Masukkan isi ikan yg telah direbus tadi dan tumbuk. Gaulkan rencah yg telah ditumbuk, kelapa goreng, cili yg telah dipotong juga bawang besar yg dihiris nipis bersama jantung pisang tadi. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula. Perah air limau nipis dan sedia untuk dihidangkan.


SAMBAL BELACAN

Assalamualaikum...hmmm, unik betul entri kali ni, setelah sekian lama meninggalkan dunia blog ni, kali ni akak kembali ...dengan sebuah entri yg pedas menyengat...



Sebenarnya malas nak ulas panjang lebar, semua kenalkan dengan sambal belacan...sesuatu yg pedas tetapi amat sedap bila di makan bersama nasi panas, pekena pulak dengan ulam-ulaman..fuhhh, berasap!!!

Ok..ni resipi untuk orang2 bujang, anak2 dara yg belum tahu masak tu..boleh mencuba. Yang dah kahwin dan terror masak tu, pejam mata jelah ya...




BAHAN2:

10 biji cili padi
3 biji cili merah
1 inci belacan (nak letak lebih pun takpe)
1 biji limau nipis
1 biji tomato - potong dadu
garam, gula secukup rasa

Membuat sambal belacan ni, nak dapatkan hasil yg sedap...kena tumbuk dengan lesung batu. Tapi hati2...jaga mata anda!!!


So..semua bahan di atas ditumbuk sehingga lumat kecuali tomato dan limau nipis. Dah cukup lumat, masukkan tomato yg didadukan tadi tu dan tumbuk pecah2 sikit je, pastu perah air limau nipis...siap!!!