My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Monday, February 13, 2012

Spageti Ayam

Salam... sejak lepas2 demam ni, tekak nak makan yang masam2 je...hmm teringin plak nak makan spageti bolognese..tp daging cincang takde, nampaknya terpaksalah meng'edit' resipi. Apapun..hasilnya...sedap..Alhamdulillah, kenyang.

Nak berceloteh panjang2..takde idealah, blur je..hujan2 gini plak..hehe. Jomlah, layan resipi..




SPAGETI AYAM

300gm isi ayam - cincang halus
1 labu  bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 tin tomato puri( 200 gm)
1biji buah tomato - potong dadu
1 batang  karot - potong dadu
11/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 kiub ayam
oregano
garam secukup rasa
minyak

Caranya:
panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu..masukkan isi ayam cincang tadi..biarkan seketika. masukkan tomato puri dan kacau sekejap. masukkan tomato dan karot..kacau seketika dan masukkan air, kiub ayam dan sedikit garam. Biarkan seketika...masukkan susu dan oregano, kacau dan biarkan sehingga pekat. Sedia untuk dimakan bersama spageti.

Nak masak spageti? Senang je.. masak air dalam periuk/kuali..letakkan sedikit garam dan minyak..bila dah mendidih masukkan spageti anggaran 8-10min..toskan.

Silalah menjamu selera....yummy..