My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 30, 2012

PULUT SERI MUKA

Salam...bulan januari dah penghujung tapi ini kali ke 2 bagi tahun ini aku membuat posting di laman ini. Walaupun setiap hari memasak..namun kesempatan untuk mengentri tidak diberikan, tersadailah ia di dalam kotak digicam.

Hari ni..entah angin dari mana melanda...teringin pula untuk makan pulut serimuka. Kebiasaannya memang ada dijual di warung-warung tapi kepuasan memakan hasil tangan sendiri tidak sama dengan hasil yang terdapat di kedai. Beras pulut pun ada sedikit lagi...memang cukup untuk seloyang kuih  ni...guna santan kotak je. Kebetulan pula jiranku yang juga sahabat lama mengidam kuih ni..menambahkan lagi semangatku...nantikan hasilnya.

Resipi ni aku ambik dari blog fotopages Kak Hanieliza, sedap dan mudah untuk disediakan. Jom kita layan...



KUIH SERIMUKA

Bahagian Atas:
2 cawan beras pulut - dibersihkan
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam

- beras yg telah dibersihkan tadi direndam bersama santan dan garam selama beberapa jam (aku rendam 1/2 jam je)
- kukus sehingga masak
- lapik plastik dalam loyang (8") dan tekan pulut yg telah masak tadi sehingga mampat

Bahagian bawah:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah (aku gunakan gula pasir je dan letakkan pewarna)
1/2 cawan gandum
2 sudu besar tepung jagung
3 biji telur
1sudu teh garam

- kacau sebati semua bahan dan tapiskan
- tuang adunan dalam loyang pulut tadi perlahan-lahan
- kukus selama 20min
- sejukkan sebelum dipotong.

Sedia untuk juadah minum petang.

Sunday, January 29, 2012

Agar Agar Santan

Salam...masa aku di zaman  persekolahan, agar-agar ni memang menjadi kegemaran...rasa lemak manis, lagi enak kalau disimpan sejuk... setelah sekian lama aku mulakan kembali memasak agar-agar ni, caranya tak lah susah sangat..macam agar-agar biasa je cuma ditambah santan dan telur je..

Uniknya agar-agar ni, ia akan membentuk 2 lapisan  dengan sendiri, takyah nak susun lapis-lapis..kita semak resipinya..


AGAR-AGAR SANTAN
1 pkt agar-agar (25gm)
1 cawan gula (ikut citarasa, kalau nak lebih manis..tambahkan gula)
5 cawan air
2 cawan santan
2 biji telur
1 helai daun pandan
pewarna

caranya:
Agar-agar dimasak dengan 5 cawan air sehingga hancur, masukkan daun pandan,pewarna dan gula..tapiskan. Santan dan telur dipukul sebati..masukkan dalam agar-agar tadi dan kacau sebati, biarkan mengelegak seketika. Tuang dalam acuan dan biarkan sejuk. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba