My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 24, 2011

Sago Bersantan..lemak2 manis


Sagoo..memang kegemaran aku..entah apa berhantunya sagu ni. Letak dalam peti ais dan makan sejuk-sejuk...aduhhh, sedapnya!!!

Jomlah kita layan resipi mudah ni...

Sago Bersantan
1 cawan sago
3 cawan air
pewarna

- sago dibasuh dan rendam sekejap,didihkan air dan masukkan sago dan pewarna, kacau sehingga sago masak dan pekat. sejukkan.

Kuah Santan
2 cawan santan
6 sudu makan gula
1 sudu teh halba
sedikit garam
daun pandan
sedikit tepung beras( untuk pekatkan  kuah)

- semua bahan dicampur, gaul sebati. masakkan atas api  sederhana..sentiasa kacaukan untuk elakkan dari berketul sehingga kuah mendidih. sendukkan sago yang dimasak tadi menggunakan sudu ke dalam kuah..sedia untuk dimakan

Wednesday, November 23, 2011

Tofu Telur Goreng

Salam Khamis...
Alkisah..dulu-dulu aku teramat jakun dengan mende alah ni..tiap kali bila berkursus di hotel2, pasti ada hidangan menggunakan tofu telur. Sedapnya... tapi tak pernah pulak aku jumpa mende ni dijual kat pasar-pasar. Hihihi...teruk betul mengenangkan masa lalu

Sekarang ni, kalau singgah di pasaraya..pasti mende ni jadi pilihan..digoreng makan begitu saja pun sedap  juga.Kali ni aku goreng bersama  dengan broccoli dan cendawan(ntah apa namanya - lupa plak!)

TOFU TELUR GORENG
1pkt tofu telur - potong 1inci dan digoreng
2 ulas bawang putih - diketuk
sayur broccoli
cendawan
karot
cili besar(nak pedas boleh letak cili api)
2 sudu makan sos tiram
garam, gula
sedikit air

caranya:
tumiskan bawang putih sehingga naik bau, masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong..kacau seketika. masukkan sos tiram, sedikit air dan perasakan dengan garam dan gula..masukkan tofu yang telah digoreng  tadi, gaul rata dan hidangkan bersama nasi.

Tuesday, November 22, 2011

Ketayap Serunding

Salam...
Malam tadi menonton rancangan MasterChef kat saluran astro...antara cabaran dorang adalah membuat kuih ketayap...hmm, lama dah tak makan kuih ni..tapi kelapa takde nak buat inti..camne ya???
Takpe...kali ni kita buat kelainan..ketayap serunding..(petang semalam dok godek serunding ikan seharian)

Resipi ni senang je...ala2 lempeng je, makan time hujan-hujan gini best gak..

KUIH KETAYAP
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan
1 biji telur
secubit garam
pewarna

caranya:
tepung, santan, telur dan garam diadun sebati - guna whisk je, tapiskan dan letakkan pewarna...sendukkan ke atas kuali yang telah dilengserkan minyak dan ratakan sehingga membentuk kepingan yang nipis. Biarkan seketika sehingga bahagian atasnya nampak licin dan tepinya dah tak melekat boleh diangkat. Ulangkan langkah ini sehingga habis adunan. Letakkan inti dan gulungkan.

Asam Pedas Ikan Kembung



 Assalamualaikum...setelah sekian lama bercuti, hari ni pertama kalinya nak tayang resipi...takpe lah ya, ni resipi menu pondok-pondok je...taklah seglamer asam pedas CMG tu...lagipun aku ni bukannya terror sangat masak asam pedas, sekali sebulan pun payah nak jumpa..sekadar kebetulan je ni.. Resipi ni pun bukannya aku belajar khusus..cuma tanya-tanya mulut je tapi as long ianya ada rasa macam asam pedas kira bolehlah masuk list pondok-pondok :)

 ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
 4 ekor ikan kembung - size sederhana
2 ulas bawang putih (kisar) 5 ulas bawang merah (kisar)
7 sudu makan cili kering yg dikisar
2cm halia (kisar) seikat daun kesum bunga kantan (tak letak - stok abis)
 1 biji buah tomato, lebih pun takpe
1 mangkuk air asam jawa air secukupnya minyak untuk menumis
garam, gula secukup rasa belacan(kalau suka)

 Caranya: Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau, letakkan cili kisar dan kacau sehingga naik minyak, masukkan pula air asam jawa dan air. Biarkan seketika dan masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan dan buah tomato...tunggu hingga mendidih, letakkan perasa dan renihkan hingga naik minyak dan pekat sedikit..boleh tutup api dan hidangkan. Selamat mencuba..